Diskussionen inleddes med att opinionsundersökningsinstutet Ipsos presenterade svenska folket syn på försvarsindustrin. Med intervjuer genomförda både i januari och maj 2012, jämförde Ipsos inställningen efter den så kallade Saudiaffären. Undersökningarna visade på ett oförändrat starkt stöd för en svensk försvarsindustri. Även exporten av försvarsmateriel fick i maj månads undersökning fortsatt starkt stöd (74 procent), givet att vissa kriterier uppfylls. Däremot hade exportmotståndet ökat under våren från 10 procent till 18 procent. Osäkerheten hos intervjupersonerna hade också ökat, fler personer svarade ”varken eller” på de ställda frågorna och påståendena. Här hittar du hela undersökningen.
Därefter följde en paneldiskussion där frågan som ställdes på sin spets var: behöver Sverige en inhemsk försvarsindustri? När debatten hettade till som mest rörde diskussionen svensk export av försvarsmateriel och vilka kriterier som svensk försvarindustrin bör förhålla sig till. – Ett kriterium att inte exportera till krigförande stater är inte viktigt, då även demokratier kan vara i krig med andra länder, men däremot är det viktigt med ett demokratikriterium, sa KDU:s ordförande Aron Modig.
Argument både om nyttan av svensk export såväl som argument mot framfördes. – Vi bör inte exportera vapen. Sverige ska inte bidra till en osäkrare värld, menade Björn Lindgren språkrör för Grön Ungdom.

– Vapenindustrin ger oss en självständighet. Vi behöver vapenindustrin också för att skydda oss, sa Gabriel Wikström ordförande för SSU. Samtliga panelister var däremot överens om att det behövs mer diskussion, öppenhet och transparens kring dessa frågor, både från industrin liksom politikernas sida. Seminariet var startskottet för Teknik&Säkerhetsforum, ett initiativ av Saab, BAE Hägglunds och Kockums, som under hösten kommer att fortsätta att föra en öppen debatt om försvarindustrin.