Håkan Gunneriusson, inledde med att beskriva hur teknikutvecklingen idag och i framtiden påverkar vår syn på konflikter och krig. Två exempel på tänkbara framtidsscenarier som togs upp var attacker som utgörs av automatiserade miniatyrfarkoster och ett scenario där människor med en viss genuppsättning i ett område kan attackeras genom biohacking. Två scenarier som redan idag är tekniskt möjliga. En beredskap för att hantera dessa måste därmed också finnas. ”The future is already here, it is just not evenly distributed”. Gunneriusson menade att då framtida konflikter i stor utsträckning handlar om att störa ut olika samhällsfunktioner kan inte enbart Försvarsmakten stå för nödvändig beredskap, vad som behövs är ett nytt modernt totalförsvar.
Paneldiskussionen, som leddes av Annika Nordgren Christensen, diskuterade bland annat vad teknikutvecklingen får för konsekvenser när det kommer till ansvarsutkrävning liksom hur teknikutvecklingen påverkar det mänskliga beteendet i exempelvis krigssammanhang. Panelen var överens om vikten att kunna avkräva ansvar från ledande personer även när krigföring blir mer avpersonifierad, med exempelvis anonyma hackare eller förare av automatiserade farkoster. Krigets lagar är något som fortfarande måste gälla. Frågan är dock om dagens lagar är tydligt applicerbara på framtida situationer och aktörer?

Panelen resonerade även om svårigheterna med att tala om teknik. Även om ämnet kan vara komplicerat är teknik allt för allvarligt för att bara hanteras av tekniker, menade Anders Lindberg. Ett ansvar ligger på de som är kunniga att beskriva teknik i en kontext och göra den intressant även för andra utanför teknikernas värld. Johanne Hildebrandt menade också att teknik i hög grad är en politisk fråga och att man borde styra den mer genom ekonomiska incitament. Johan Forssell menade istället att politiker kan ge rätt förutsättningar men att politiker inte ska styra vilka teknikområden som ska forskas på.
Samspelet mellan teknik och säkerhet är tydligt när man tittar på hur konflikter och hotbilder utvecklas. Detta är frågor som ännu inte diskuterats i särskilt stor utsträckning. Vilka förmågor måste Sverige ha i ett längre perspektiv, hur kan vi se till att vi uppnår dessa förmågor och vilken är politikens respektive industrins och akademins roller i detta? Dessa och fler frågor kommer Teknik&Säkerhetsforum att fortsätta skapa möjligheter för att diskutera.
Läs direktinläggen från seminariet på twitter #TSFsem